piatok 21. júna 2013

Ostrá polievka z červenej šošovice

Polievky všeobecne sú našou slabosťou. A z tejto slabosti sa mi vždy podlomia kolená, ak ide o strukoviny. Odmala milujem napríklad všetky fazuľové, fazuľkové aj šošovicové kyslomliečne.  Stačilo však len trochu podrásť a viac sa túlať, aby som našla svoju skutočnú vášeň - červenú šošovicu.

Červená šošovica  je chuťovo  trochu jemnejšia ako naša klasická. Ideálna je k príprave kaší, pyré, polievok a pomazánok, pretože sa ľahko rozvarí a netreba ju vopred namáčať. Rýchlosť prípravy je aj dôvod, prečo je v podobe indického dhalu jedným z našich najčastejších pracovných obedov.

V podobe polievky je neprekonateľná turecká a indická verzia. V podstate sú si podobné, iba sa mi zdá, že turecká má v sebe viac rôznej zeleniny a o čosi menej pestré korenie. Moja polievka je mix oboch, čosi z tamtoho, čosi z onoho. Ale jeúžasná aj v tieto sparné dni - rýchlo, ale ľahko zasýti a ešte sa vypotíte :)


OSTRÁ POLIEVKA Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

- 3 hrnčeky červenej šošovice
- 3 PL ghi alebo prepusteneho masla
- 0,5 l akéhokoľvek vývaru
- 0,3 l paradajkového pretlaku
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL kmínu
- 1 PL kurkumy
- 1 PL strúhaného zázvoru
- 1 PL chilli (dávam domácu chillipastu, dá sa však nahradiť drveným sušeným chilli alebo obdobne)
- 1 ČL šafránu
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL čerstvo drveného kardamónu
- soľ podľa chuti
- zelené na pridanie, ideálne koriander
- citrón na dochutenie

Postup je veľmi jednoduchý. V samostatnom hrnci privedieme k varu šošovicu zaliatu vodou a varíme až do zmäknutia.  Keď je mäkká, takmer rozvarená, zlejeme vodu a necháme trochu vychladnúť.

Na suchej panvici opražíme všetky korenia, strúhaný zázvor a pastu pridáme až na úplný nakoniec (sú vlhké). Kto sa nechce s korením trápiť, môže pridať hotovú  kupovanú zmes, ako je garam masala, ale oplatí sa vlastná korenená pasta :)

V druhom hrnci rozpustíme ghi, do ktorého pridáme opražené korenie a nadrobno posekanú cibuľu. Keď je cibuľka do sklovita, pridáme uvarenú šošovicu a dôkladne premiešame. Zalejeme vývarom a pretlakom, chvíľku dodusíme, rozmixujeme tyčovým mixérom do polohladka. Osolíme podľa chuti, pridáme dva strúčiky rozdrveného cesnaku a na záver vmiešame zelenú vňať (koriander, celer, petržlen, magi), ktorú už nevaríme.

Pred podávaním dochutíme šťavou z citróna, podávame podľa chuti aj s chlebom :)

1 komentár: